12 December 2011

Kain lelong


Ok, kita sambung pasal citer shopping plak lepas jumpa doc pakar tu. Aku setel semua dalam pukul 9.30 gak. So, dalam 1 jam je lah aku kat spital ni. Oklah tu kan.

Mula2 pegi Bank Islam dulu sebab nak bayar duit sewa rumah & duit kereta lama aku tu. Dah alang2 sampai, aku pon mintak statement keta aku tu. Ada balance lagi 16k++. Bolehla bagi kat abang aku nanti surat tu, ikut dialah nak refinance ke, apa ke.

Pastu terus gi PWTC, misi kedua aku ari ni..hehe. So, macam biasalah, masuk2 jer, sumer nya kaler merah putih. Berpinau jap mata nengok..hehe. Mula2, round2 kat bawah dulu. Sini ada pameran jer. Macam2 booth ada. Yang aku serbu, bila aku tengok dia ada bagi beg ke, note book ke, pen ke..ha memang aku menyelit kat situ dulu. Tak kira..hihi. Padahal beg & buku dah melambak2 kat umah, tapi biasalah kan..hehe

Dah penat rayau kat situ, then terus pegi tempat yg diidamkan. Naik tingkat 1. Masuk2 jer, terus nampak kain beraneka jenis & macam. Macam2 harga, macam2 rupa. Ada yang selai rm10, ada yang 3 helai rm50. Ada 4 helai rm100. Ha, ko pilih je lah mana ko nak. Janji ada duit kan. Mula2 aku pon survey2 dulu. Pastu aku tengok semuanya lebih kurang jer. Cumanya nak cari kedai yang tak berapa ramai orang sangat, sebab senang nak pilih kain. Dipendekkan cerita, yang selai rm10 pon aku ada beli, yang 3 rm 50 pun aku ada beli..macam2 lah. Sedar2 jer tangan dah penuh, kaki dah lenguh, duit pon dah susut. Maka, jomlah kita balik. Dah penat. Sebenarnya dah rambang mata, semua nak sampai tak tau nak pilih dah. 

So, inilah hasil tangkapan aku ari tu..




Semuanya berjumlah 11 pasang. hee. Tak tau bila nak tempah.

Sebab aku beli kain banyak, dapat free gift ni..













haha..korang nak? tunggulah taun depan yer..



Jumpa pakar kulit


Baru teringat nak update apa jadi masa hari aku jumpa pakar kulit ari tu dan sesi shopping lepas tu. Ni gara2 geng2 aku lah ni sibuk nak tau berapa banyak aku borong kain ari tu..hehe..nanti aku citer yer. Citer pasal masalah kulit aku dulu.

Kat Hospital
Appointment pukul 8.30 am. Aku gerak dari umah dalam pukul 7 gak. Macam time nak gi keje. Sampai kat hospital nak dekat pukul 8. Terus pegi bahagian dermalogi. Sampai2, mak aii ramai plak orang dalam tu. Aku ingatkan tak ramai orang ada masalah kulit hehe. Rupanya dia campur yang takde appoinment pon bleh terus datang situ. Patutlah ramai orang. Huh.

Lepas bagi surat appoinment tu, duduk dulu. Pastu dia panggil bagi nombor. Aku dapat no. 3. Oklah tu kan. Dalam pukul 8 lebih, sampailah giliran aku. Cuak gak ni. Sebab dalam pikiran aku mesti kena amek darah punyalah ni. Sebab dia mesti nak tau kalau2 darah aku ada problem ke kan. Aduhh ngeriii.

Masuk jer bilik doctor, ada sorang doctor lelaki tengah tunggu aku masuk. Aku pon duduk depan dia. Dia pon tanyalah masalah aku, sambil dia nak tulis report. Hensem giler doc ni. Muda lagi ni. Ntah2 baru graduate. Tinggi, kulit putih, pakai spek, muka macam soft2 je kan. Takde muka garang langsung. Hik2..sempat plak skodeng doc ni dulu. Rupanya dia ni Pegawai Perubatan. Dia pon tanyalah macam2 masalah kulit aku ni. Aku pon ceritalah dari A sampai Z. Bila start, then aku pakai produk apa, and so on so on. Last tu, dia nak rasa pipi aku yang merah tu. Lembut giler tangan dia, hehe..Dia kata muka aku panas, menunjukkan kulit aku tu radang lah. Yang aku pulak rasa tangan dia panas jer pegang pipi aku..hahah. Pastu, dia suh tunggu sebab dia nak bawak jumpa doc pakar. Ooo aku ingatkan dia doc pakar..kiki

10 minit gitu, jumpalah doc pakar..perempuan. Doc tadi tu ceritalah semula masalah aku kat doc pakar tu. Oo macam tu ke caranya. Kiranya dia buat report kat doc pakar ni. So, dipendekkan cerita, doc pakar ni suh aku stop dulu guna apa2 produk pewangi ni. No facial wash, no toner, no cream, no perfume & paling aku tak bleh tahan dia tak bagi jugak pakai deodorant. Biar betik doc ni. Nak suh kawan2 aku pengsan bau ketiak aku? alaa yang ni macam taknak ikut jer. Yang lain ok. Pastu tak kasi aku pakai spek, tak payah pakai brooch, tak payah pakai jam tangan. Mak oii doc, banyaknye pantang larang. Nampaknya terpaksalah aku berpantang buat masa ni kecuali deodoran ok. Nasib baik boleh pakai compact powder. Kalau tidak, dahlah ketiak busuk, muka pon tak selera nak pandang..huhu

So, dapatlah aku cream pelembap, cream tahan gatal & pil. Aduhh ni yang lemah ni bab2 pil ni. So, next appoinment will be on 13th Jan 2012. Dia kata time ni, nak buat test alergik. Laa apsal tak buat jer sekarang doc!

Ni pil untuk apa tah..lupa nak tanya. Nasib lah cinonet jer. Bleh la aku telan. hehe

Krim tahan gatal

Krim pelembap yang macam botol racun. Besar gabak dia bagi aku..
Malam tu, pakailah cream pelembap tu dulu. Okla, takde rasa apa. Nak tido, aku sapu plak cream eumovate tu. Mak aii..mula2 rasa cam pedih2 skit. Pastu rasa cam perit2, gatal2..arghh tak tahannya. Merenyam2 rasa dia. Macam nak garu guna garpu. Serious aku tak tahan. Malam tu aku takleh tido sampai nak dekat pukul 4 pagi aku rasa. Memang menyiksakan. Macam kulit aku ditarik2. Bila aku tengok kat cermin, berair rupanya muka aku. Tak taulah sebab peluh tahan sakit ke, or memang air bisa muka aku tu. 

Bangun pagi, tengok muka aku jadi berkeruping dah, tempat yg gatal malam tadi tu. Sungguh scary. Tak sempat plak nak snap. Tapi memang agak ngeri lah jadinya muka aku. Cam muka apa jer. Huhu sedey giler bila tengok muka jadi gitu.

So, dah nak dekat 2 minggu aku pantang segala2nya kecuali deodoran, alhamdulillah la..nampak la perubahannya. Muka dah start licin & dah kurang merah/hitam. Dah kurang gatal2 dah. Harap2nya biarlah terus elok. Baru senang hati untuk next appointment kan..

Oklah, sambung pasal shopping next entry.

06 December 2011

Nickname


Setiap orang mesti ada nama panggilan kan. Nama samaran, nama glemer (glemer la sangat), nama kampong (hehe) dan yang seangkatan dengannya.  Omputih kata nickname kot. Tujuan ada nickname ni supaya senang orang nak panggil kita kalau nama kita panjang. Kan lebih mesra. Bukan setakat nak panggil, nak marah pon senang. Ialah, kalau nama ko panjang kan susah nak berkomunikasi. Contoh,

Weh Sharifah Siti Nor Qamardhia, ko takde keje lain ke? Asik baca blog orang jer.. “

Ha kan macam susah jer nak sebut kan. Nak marah pon tak jadi. Hihi.

Sebenarnya nak cerita pasal nama-nama yang pernah orang panggil ke aku. Walaupon nama aku dah sedia pendek, still ada macam2 nama yang gorjes gak. Haha
  
      Kat rumah 
Sebab aku anak bongsu, automatik kakak & abang aku panggil aku acu or makcu. Standard la kan panggilan anak bongsu. Anak2 buah yang lagi tua dari aku panggil Acu je. Yang lain panggil makcu.

      Kat kampong
Orang kampong sumer panggil aku makcu jugak gara2 kakak2 aku dah panggil nama tu kan.

      Sekolah rendah
Dari darjah 1 sampai darjah 6, semua kawan2 panggil aku makcu jugak. Adess. Ni gara2 sebab aku sekelas ngan anak buah aku la ni. Ada cikgu tanya, dia panggil aku apa. Then trus lekat nama tu. Yang kelakarnya ada gak 1-2 orang cikgu pon panggil aku makcu. Haih. Panggilan ni kekal sampai sekarang ok
      
      Sekolah menengah
Habis jer UPSR, memang dah nekad tak nak sama sekolah lagi dah ngan anak buah aku tu. Taknak sekelas ngan dia lagi. Anak buah aku pilih sekolah agama, aku pegi sekolah biasa. Kat sekolah ni pulak, diorang bantai panggil aku ‘mek’, gara2 nama aku sama ngan pelakon ‘mek habsah’ tu. Ceh diorang ni. Ada ke patut. Tapi takkan aku nak larang plak kan. So, dari form 1 -5, semua kawan2 panggil aku mek. Kekal sampai sekarang ok.

      Kat Universiti
Masuk U pulak, ada yang panggil ‘becah’, ada yang panggil ‘cah’. Hmm oklah tu. Boleh diterima.

      Keje kat Melaka.
Kakak rumah aku panggil aku ‘besah’. Very the kampong one.

      Keje kat  Perlis.
Mula2 elok jer panggil Habsah. Tapi tak lama pas tu, ada yang start panggil aku ‘B’. Nama tu terus melekat plak sampai ada yang panggil ‘kak B’. Yang paling best, bos aku pon bleh panggil aku ‘cik B’..hehe lawak lah bos ni..

       Sekarang
Ada yang panggil aku ‘cah’, ada yang panggil ‘besah’. Ok je lah.

So, itulah antara nama2 yang orang pernah panggil aku sepanjang aku hidup ni. Nasib baik takde nama yang buruk2 kan.

* baru lepas tengok crite kat tv9 kot..nama kg bedah..nama bandar jadi 'bedi'..kahkah..memang tak bleh bla la..

Cerite 10M


Haa ni nak citer pengalaman aku masa kecik2 dulu bila tiba jer 10 Muharram ni. Masa tu aku sekolah rendah lagi rasanya. Tak tau pon bila 10M tu, time tu apa aku tau kan. Hee..


Alkisahnya masa tu bila 10M jer, adalah 3-4 orang kampung aku akan datang ke umah aku untuk bersedekah kat kitaorang. Umah aku kan ada ramai anak yatim (macam pusat pengumpulan anak yatim pun yer gak..hehe). Tapi kalau nak dikira bawah umur masa tu, aku ngan 2 orang anak buah aku. So, dalam 3 orang lah. Kakak2 aku tu takyah kira lah..sebab dah jadi gadis yatim..(suke2 ko je kan).


Masa tu makcik2 ni datang bukan setakat sedekah jer, lepas jer sedekah, diorang mesti usap kepala/rambut aku. Aku pon pelik gak masa tu. Nape nak kena buat cenggitu? Siap ada yg cium kepala /rambut aku. Nasib ko lah makcik kalau rambut aku busuk time tu..maklumlah baru lepas main kejar2, nyuruk2, tembak2..haha. Yang aku nak bagitau, lepas jer diorang buat macam tu kat aku, mesti aku sebak. Air mata dah bergenang. Aku pon tak tau kenapa. Memang aku cenggeng. Aku rasa macam sedih sangat. Mungkin sebab rasa macam ada orang sayang kot. Masa tu standard sedekah kat kg aku dalam 50 sen kot. Aku pon dah tak ingat. Tu dah dikira besar dah tu.


Satu lagi kisah, tengah mengaji, ada sorang makcik ni pon hantar anak dia mengaji kat situ. Dia ni aku ingat sampai sekarang sebab suka sedekah beras kat aku. Pon cara yang sama gak. Usap kepala aku, cium..huhu memang sedih arr time tu..Dan2 air mata aku bergenang & terus nangis. Dia ni tak bagi duit, tapi bagi beras. Dah satu keje plak aku nak kena ngendong beras 5 kilo tu bawak balik umah. Nasib baik umah tak berapa jauh.Jalan kaki dalam 2-3 minit jer..hehe.


Dulu2 aku tak tau kenapa diorang buat kat aku macam tu. Bila dah besar skit, baru aku tau betapa besarnya hikmah orang yang dapat mengusap kepala anak yatim pada 10M ni. macam entry aku sebelum ni, jika seseorang tu menyapu/mengusap kepala anak yatim, ganjaran yang Allah akan beri ialah insyaallah orang itu akan dikurniakan  sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya. Bayangkan, ‘ bagi tiap-tiap helai rambut yang disapunya’. Patutlah makcik2 ni beria2 mengusap kepala aku + cium lagi. Aku sentiasa berdoa semoga Allah akan memberi ganjaranNYA kepada mereka2 yang pernah bersedekah pada aku suatu masa dulu. Aminn..


Sekarang ni pulak, hanya dapat makan bubur Asyura yang kakak aku bawak balik dari surau setiap kali 10M. Kat kg aku memang setiap tahun akan buat gotong royong untuk masak bubur ni. Bubur ni lebih kurang cam bubur lambuk gak lah.


So, sekarang ni aku teringin sangat nak usap rambut anak yatim macamana yang orang pernah buat kat aku dulu. Ada kenal sapa2 yang anak yatim tak? dengan syarat mestilah di bawah umur yer..sebab saya tau kawan2 saya ramai gak yang MAK yatim..tak dikira okeh..hehe

10 Muharram


Hari ni 6hb Dec bersamaan dengan 10 Muharram atau nama lain dia Hari Asyura. Korang perasan ke tak ni? Aku pon hampir tak terperasan. Nasib baik semalam terperasan. So, sempatlah men’goggle’ tengah2 malam semalam kelebihan 10 Muharram (10M) ni. Sebelum ni aku hanya tau bila 10M ni, disunatkan berpuasa dan bersedekah. Pastu kalau kat kampung aku, ada gotong royong kat surau masak bubur Asyura. Yang lain2 tu, macam tak bape nak amek tau sangat. Rupa2nya banyak betul kelebihan 10M ni. Rugilah orang macam aku ni yg baru nak amek tau sekarang.

So, untuk panduan/rujukan aku dimasa akan datang & untuk rujukan rakan2 semua, aku copy kan jer kelebihan2/amalan2 sunat pada 10M ni.

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri.
Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin.
Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah.
Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat.
Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim.
Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah.
Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri.
Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat.
Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

9. Bercelak.
Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca surah Al-Ikhlas 1,000 kali.
Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat.
Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala."
Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca surah Al-Ikhlas 11 kali.

12. Menjamu orang berbuka puasa.
Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

13. Puasa
Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

So, kepada kawan2 semua, yang mungkin tak sempat nak puasa, boleh buat amalan2 lain yang disunatkan. Semoga kita sama2 mendapat ganjaran dari Allah.


(Nanti nak cerite pengalaman aku masa kecik bila tiba 10M ni)

01 December 2011

Tak sabar

Sebenarnya dari 29 – 3hb ni ada Perhimpunan Umno (PU) kat PWTC. Hari ni dah 1hb. So, lagi 2 hari perhimpunan dah nak abis. Aku punyalah tak sabar nak tunggu PU ni. Dari bulan lepas lagi aku dah sibuk riki2 cari & nak tau bila PU ni. Ha patriotik tak aku? haha

Sebenarnya bukan tak sabar nak join diorang tu berkumpul & nak dengar masing2 berbahas. Tapi aku sebenarnya tak sabar nak serbu gerai2 yg dibuka sempena PU ni. Memang setiap taun aku tak pernah miss lagi pergi gerai2 kat PU ni. Dulu lagilah, masa ofis 2 kangkang kera jer dari PWTC tu, memang wajib pegi. Selalunya g time rehat hari Jumaat la. Lama skit bleh jalan2 cuci mata kan..

Apa yang bestnya gerai2 kat PU tu? mmm sama jer macam gerai2 kat pasar malam tu..hehe. Ada jual kain baju, tudung, makanan, produk kecantikan, kesihatan, makanan, hiasan rumah & macam2 lagilah. Tapi aku hanya tertarik dengan gerai yg jual kain ela..hehe. Sebab? Sebab kain2 ela kat situ dijual pada harga yang tersangatlah murahnyer..hehe. Kan aku pernah gak tulis entri pasal aku gila shopping kain ela ni dulu. Hehe tak sabarnya nak gi memborong kain banyak2. Buat stok setaun.

So, untuk pengetahuan kawan aku lydsunshine tu, aku plan untuk pergi ke PWTC pada esok hari sebab esok aku cuti. Giler hebak siap amek cuti hehe. Taklah, sebenarnya esok aku cuti sebab ada appointment ngan doctor pakar kulit kat HKL. Ni kes kulit muka aku ni lah. Tah bila tah nak eloknya. Haa yg ni pon nanti aku buat entri khas pasal kulit muka aku ni. Macam2 dah jadi. So, aku plan, balik dari jumpa doc, blehla singgah PWTC untuk shoppinggg..Tapi kalau nak diikutkan, hari Sabtu lagi offer gila2 sebab last day kan. Hmmm tengoklah camna nanti. Kalau rajin, bleh serbu lagi ari sabtu tu. Smile with tongue out

mmm..bestkan pilih2 kain


29 November 2011

Bila nak ada guruh di langit..


pic1

Selalunya bila nak sampai je hujung tahun, mesti aku dah buat kira2 pasal bonus. Kira agak2 dapat berapa bulan. Pastu siap dah agih2kan. Berapa nak simpan, berapa nak enjoy (tapi, selalunya mesti banyak untuk enjoy kan..hehe). Pastu buat list nak beli apa. Selalunya item yg wajib ada dalam list tu antaranya kasut, baju, handbang dll..& item yg sengaja diada-adakan adalah handphone ke, barang kemas ke..hehe.

Malangnya tahun ni opis aku kata bonus ditangguhkan ke taun depan. Boleh cenggitu? aduhh..sesuka ati jer. Penat aku buat list panjang2 tau. Alasannya, sebab nak evaluate performance setiap pekerja sehingga bulan Dec ok. Bukan lagi sehingga bulan Okt. Memanglah kalau nak diikutkan, betullah cara tu. Sepatutnya memanglah kerja kita dinilai untuk tempoh setahun. Bukannya 10 bulan jer. Kang lagi 2 bulan tu nak buat apa? Mulalah timbul macam2 alasan. Kerja dah tak dikira lah, tak dinilai lah. Mulalah malas nak wat keje lah, buat keje mcm takde mood lah, buat keje lambat2 lah..& mcm2 lagilah..(termasuk lah aku gak kot, kadang2..hehe).

Bukan lah nak merungut ke, nak piket ke, nak mogok ke apa..cuma sebab dah terbiasa dapat time hujung taun kan. Tu yang macam tak biasa bila taun ni tak dapat tu (gedikss). Sebenarnya selain dari untuk enjoy, bonus tu memang aku gunakan untuk bayar roadtax kete aku yang tamat bulan Jan. So, selalunya aku memang tak payah pening kepala pon pikir mana nak cari duit kan. Memang dah asingkan siap2 untuk duit roadtax. Tapi taun ni, aku tengah pikir gak ni mana nak korek duit untuk roadtax taun depan. Dah la bulan Jan, memang belum dapat bonus lagi time tu..huhu sedeyyy..

Pastu sekarang ni aku tengah menunggu pengumuman dari kerajaan yang pasal dia nak bagi bantuan RM500 bagi keluarga yang berpendapatan bawah 3K. Agak2 apa maksud ‘seisi rumah’ tu yer? bagi yang dah berkeluarga, aku pahamlah. Tapi, kalau single macam aku, agak2 bleh dapat tak? hehe. Best gak kalau dapat kan. Bleh la merasa macam ada bonus gak. Hihi. Tak sabar nak tunggu 1 Dec ni. Nak tahu apa syarat2 dia & sapa yg layak untuk dapat. Harap2 aku termasuk dalam kategori yang layak tu..weeehuuu..


Oklah, jom sambung buat keje. Kan keja masih dikira sampai bulan 12. Huh.

25 November 2011

Salam Maal Hijrah 1433

Sempena kedatangan bulan Muharram esok, aku nak ucapkan Salam Maal Hijrah 1433 kepada semua pembaca blog ni. Semoga dengan kehadiran tahun baru bulan Islam ni, kehidupan ku dan semua kawan2 ku akan lebih diberkati, dilindungi dan dirahmati Allah selalu. Semoga kita semua selamat dunia & akhirat. Aminn.


Hari tu bila tahun baru 2011, aku ada buat beberapa azam yang tak tercapai lagi tu..(padahal tinggal sebulan lagi ni..huh) tahun baru Hijrah ni pon aku nak buat azam jugak. Harap2 nya tercapai lah azam aku ni.


So, nak share doa Akhir & Awal tahun untuk rujukan semua & jugak untuk rujukan aku masa2 akan datang. 


1. Doa Akhir Tahun.
doa akhir tahun
Dibaca beberapa minit sebelum waktu Maghrib sebanyak 3 kali.


2. Doa Awal Tahun
doa awal tahun
Dibaca selepas waktu Maghrib sebanyak 3 kali.


Semoga hidup kita semua dilindungi dari godaan syaitan sepanjang tahun ini.
Eh lupa plak, baca petang esok eh

14 November 2011

Radio

Hari sabtu ari tu bleh plak kena keje..arghh..tak suke. Sebab ari sabtu adalah ari untuk aku bangun lewat ok. So, bila kena keje, memang aku amat lah tak suka, walau pon dibayar. Banyak benda aku bleh buat selain bangun lewat tau. Boleh kemas umah, mop lantai, basuh baju, masak2, baca paper, main game..ha kan banyak aktiviti aku bleh buat tu. Tapi sebagai seorang pekerja yg penuh dedikasi (hehe), aku pon kenalah menurut arahan bos aku.

Bukan nak citer pasal testing yang tak best tu, nak citer lepas abis testing tu, aku pon g la merayau kat bawah tu..lupa nak bagitau, testing tu kat The Mall ok, bukan KL Sentral..hehe..so, tu yang aku macam rela je pon kena keje ari Sabtu..hihi..sebab ada agenda lain nak buat..aku sebenarnya nak survey radio..haha..jangan gelak ok..aku taulah orang sekarang mana dah pakai radio2 ni..aku je yg still suka dengar radio ni..

So, tempat yg paling best mestilah senQ kan..situ kan banyak barang elektrik. Aku pon trus ke bahagian radio. Tengok2, jeling2, belek2, pegang2, usik2..opss cukup, ko ingat harta ko ke tu..hehe. Aku jumpa plak radio Sony sama cam yg dekat K4 tu, tapi kat K4, dah takde stok..tinggal yg display jer..aku tanya budak tu, harga sama gak cam yg kat K4..rm299..bila suh dia on kan radio, aku rasa sound dia cam tak berapa best sangat lah..sebab macam takde base..aku tanya lagi ada yang lain tak, budak tu tunjuk kat aku satu radio Philip..harga sama rm299..design, mcm modern gak lah..bila dia on kan, sound dia memang best la dari yg tadi tu..budak tu kata, yg ni ada base (oo patutlah sound dia best skit)..siap ada remote lagi..hehe memang confirm la aku amek yg ni..

Kenapa aku nak sangat beli radio yer? Sebenarnya aku dah ada radio kat umah. Radio tu dah lama aku beli since aku start keje jadi lecturer dulu tu. Ha cuba korang kira sendiri dah berapa lama hayatnya radio aku tu..aku beli taun 2001/02 kalau tak silap. 10 tahun dah..memang patut pon nak ditukar. Radio tu sekarang, masih ok, cuma dah banyak penyakit. Bila on, kena tekan lama2 kat volume dia, baru kluar sound dia..pastu memang dah tak betul la..kejap perlahan, kejap kuat. Bila bukak malam2, kadang agak seram la plak. Aku suka bukak radio time tido. Boleh plak tengah2 tido, dia terkuat sendiri kan..haha..mana aku tak seram. So, dah lama dah aku tak dengar radio time tido, sbb malas nak layan penyakit dia tuh..(sebenarnya aku takut..hehe)

Kalau nak diikutkan, ini adalah radio yang ke-3 aku beli. Satu, masa study kat U dulu. Aku beli gak sebab aku memang jenis suka dengar radio. Tak kiralah time study ke, time tido ke..aku tak suka sunyi sangat. Nak2 plak time aku study dulu tengah hot rancangan pilihan bersama kat radio muzik (sekarang muzik FM). Lagu2 dia memang layan abislah (bagi org yg jiwang cam aku je kot). Lagi jiwang lagu tu, lagi laju aku buat kira2 Math..hehe. Cuma tang subjek yang kena menghafal tu jer aku perlahankan skit sound dia tp still kena pasang ok..(patutlah tak dapat 3 pointer..huhu)

So, nilah gambar radio aku yg lama tu..

radio lama

agak2 aku nak buat apa ek ngan radio ni? nak buang, sayang la plak..nak jual, ada ke org nak beli?..nak bawak blik kg, dah ada radio. Buat semak jer banyak2 radio kat kg nu..haaa bawak g opis la dak..akan dipertimbangkan..

Ni radio aku yg baru tu..

radio baru

ok tak? bolehlah sebab menepati ciri2 yg aku nak..

1. digital, taknak dah analog ni..jenuh nak cari channel..
2. ada remote..senang tengah masak pon bleh tukar2 channel..hehe
3. usb..bleh la aku pasang lagu2 mp3 yg di download tu..hehe..suke


dah tu jer..nak bagitau aku dah beli radio baru..motif??

11 November 2011

Sambutan Raya Aidiladha

Nak citer hari raya Aidiladha ari tu..ari Jumaat lepas keje trus gerak balik kg. sebab kakak aku yang kat seremban tu ajak balik kg awal. Dia nak raya kat kg tahun ni. Sebab hari raya puasa dia raya kat umah mertua dulu. So, gerak nak dekat pkul 6 gak sebab tunggu plak anak buah aku yang study kat kolej Segi tu. Dia pun nak tumpang sekali.


Nak sampai jer sungai besi, trus jem..arghh!! ni yang aku tak berapa nak gemar ni..tapi nak wat camne kan..terpaksalah gerak cam siput..sib baik kete auto..tu pon dah agak lenguh gak kaki aku. Dengar kat radio pun cakap semua jalan jem. Aku nak masuk Cheras sebenarnya then go to Kajang and then masuk LEKAS..tapi tulah, nak sampai ke situ tu, terpaksa tempuh sgi besi dulu.


Bila lepas sgi besi, ingat ok dah, Cheras pun jem gak..huhu..time tu dah nak pkul 7 dah..sib baik aku takleh solat, so tidaklah aku gelabah sangat. Tengah2 jam tu, mana jer aku nak berenti kan. So, drive je lah dengan hati yg sedikit lega.


Masuk je LEKAS, aku pon trus pecut arr..tapi tak cecah pun 120 sebab malam, aku macam tak berani sgt..kalau siang, memang 120 jer aku..sebab LEKAS ni memang jalannya lengang giler..sebab tak semua orang nak guna jalan ni. Maybe sebab dia hanya sampai senawang jer. Kalau orang yang nak balik Johor tu, kena pulak masuk PLUS balik lepas tu..tu yg mungkin leceh gak kan. Tapi kalau musim perayaan, memang berbaloi ikut highway ni, sebab confirm tak jem..So, sampai kat umah akak aku dalam pukul 8++..trus angkut2 barang, gerak balik kg..sampai kg nak dekat pkul 9..aku pon dah agak letih dah time tu..


Sabtu


Ari ni nak masak makanan wajib kitaorang time raya, iaitu lemang..akak aku memang akan buat lemang ni tak kira lah raya puasa ke, raya haji ke..kadang2 tu nak sambut puasa pon bakar lemang gak..memang besttt!! So, sebab malam tadi aku dah penat drive, sampai pon malam, aku pon bangun lewat dari biasa..hehe..& akak2 aku pon takde plak bising2 kejutkan aku..derang bagi can kat aku ke ni? ke dah  malas nak layan aku yg memang suka bangun lewat? haha..Rupanya aku punya hajat masa raya puasa ari tu menjadi kenyataan masa raya haji ni..semua diorang dah buat dah..iaitu mesin kelapa untuk lemang & rendang. Aku cuma tolong ramas kelapa jer, pastu dah..hehe seronok la kan..
Sambil bakar lemang, akak aku mcm biasa, masak rendang ayam & daging..ni pon menu wajib ni masa raya..kalau takde 2 rendang ni, memang tak syok arr..takde feel nak raya kan..cuma nasib baik dia tak buat rendang itik jer macam raya puasa ari tu..hehe..pastu akak aku buat nasi impit & kuah kacang plak..memang meriah ngan makanan umah aku ni..alhamdulillah


Ahad


Hari ni hari raya Aidiladha. Sambutan kat umah aku ni biasa2 jer..takde apa2 aktiviti menarik pon..cuma aku takdelah penat macam raya ari tu pagi2 dah kena bangun buat persiapan. Kat umah aku semua kakak aku ada..biar diaorg yg buat..hehe..jahat kan aku. Hari ni kitaorang just berkumpul untuk makan2 jer..tak pegi mana2 pon..org kg pon takde yg datang umah beraya..kat kg aku memang macam ni kalau raya haji..tak meriah..meriah ngan makanan jer..


Itu jelah citer sambutan raya aidiladha aku yg sungguh biasa2..

10 November 2011

Ganti Puasa.

Hari ni aku puasa ganti..sambungan dari yang ari tu..masa bulan Syawal dah ganti 4 hari. Ingatkan at least dapatlah buat 6 hari ke (sbb nak pahala puasa 6..hehe) tapi malangnya banyak plak halangannya..maybe Allah dah tentukan aku hanya dapat buat banyak tu jer tahun ni..selain dari kelemahan aku sendiri yang maybe terlalu lalai & leka dengan banyak open house masa tu..huhu

So, dah nak dekat 2 bulan rehat, ingat bulan ni nak sambung balik. Nak abiskan cepat2 baki lagi 5-6 hari tu. Eh, ari tu aku ponteng puasa 8,9 ke 10 ari eh? jeng! jeng! jeng! dah lupa ingatan plak aku sebab rehat lama sangat..hehe. So, untuk lebih afdhal dan selamat, ganti jelah lagi 6 ari..kan lebih baik ambik yang banyak kan..bukan payah mana pon. Kenapa banyak sangat? sebab masa tu aku batuk plak. So, agak lambat skit nak betul2 kering..

Nak citer pagi tadi punya sahur (eleh, mcmlah tak penah bangun sahur ko ni). Kunci jam pukul 5, tapi aku biasalah takkan nak terus bangun kan..tak rock arr..off kan alarm henset tu dulu, lelap2 mata dalam sebarang 2-3 lelap, mimpi2 dulu jap..hehe..itu dah melampau ok..boleh membawa ke terlajak dah tu..huhu. Sekali bangun, dah dekat nak 5.30 am..alamak, trus aku teringat semalam tengok kat paper subuh pukul 5.40, so 5.30 dah kira waktu imsak la kan..setan durjana pun apa lagi, start dah nak hasut aku supaya takyah puasa ari ni..tapi tiba2 aku try lawan, trus bangun sambil nekad nak puasa jugak. Aku pikir, sempat lagi minum air ni..lagipon waktu imsak bukan tak boleh makan, cuma kena berjaga2 jangan makan sampai terlajak ke subuh. So, aku sempat lagi ambik pinggan, cepat2 letak nasi malam tadi, makan ngan sambal bilis goreng, pun lebihan malam tadi..perghh sedap wa cakap lu..hehe..mula2 ambik nasi segenggam jer takut tak sempat nak makan, pastu kunyah laju2..rasanya tak sampai pon 10x kunyah, dah telan..hehe..pastu tengok jam, still ada masa lagi..aku pun tambah lagi segenggam..ingat nak minum air kosong jer,tengok jam lagi, ada masa lagi..buat air nescafe pulak, siap letak ais lagi..wah sungguh nikmat rasanyer..sudahnya aku habiskan jer semua nasi dalam rice cooker tu, sebab tinggal ciput je lagi..sian pulak ke dia kalau aku tak makan dia..huhu..(hebat tak aku makan..hehe)..pas jer minum air kosong dalam 2-3 minit, azan pun berkumandang..alhamdulillah aku sempat gak bersahur akhirnya.

Aku harap aku dapat habiskan ganti puasa ni dalam bulan ni jugak. So, pada kawan2 aku yang lain & pada pembaca blog ni, jangan lupa ganti puasa cepat2 tau..jangan jadi macam aku ni ha..

28 October 2011

Citer tamil yang best!

Aku adalah seorang yang memang tak suka/malas nak tengok apa-apa cerita kat tv yang bersarikata. Sebab aku terpaksa fokus dok depan tv..then kalau tertinggal baca sarikata, dah jadi tak paham plak ngan jalan criter..sebab tu aku tak suka..aku jenis yg suka sambil tengok dengar tv, sambil buat keje lain..contoh, sambil lipat kain ke, sambil baca paper ke, sambil main game Angry Bird ke..hehe..so, aku boleh buat 2-3 keje dalam satu masa. Bijak tak aku menguruskan masa? Haha
Sebab tu aku hanya suka tengok criter melayu..sebab bleh dengar jer criter tu, takyah tengok pon bleh paham..so,citer omputih ke, cina ke, korea ke, Hindustan ke, tamil ke..sumer aku tak berapa suka nak tengok..
Sebenarnya nak criter malam Deepavali ari tu, tetiba datang mood nak layan criter Tamil plak..tah malam tu takde mood nak buat apa2..takde mood nak on PC, takde mood nak baca paper, malas nak lipat kain..nak baring2 je kat sofa sambil layan tv..so, tukar2 chanel..lalu kat tv2..tajuk criter Edhiran kalau tak silap..baca synopsis jap, macam best gak..layan je lah, sbb chanel lain macam tak best jer..
So, rupa2 nya criter ni memang best..memang layan..dah tengok, takleh stop sebab nak tau kesudahannya. Aku criter skit la synopsis dia ek..kalau berminat baca, kalau tak , scroll je trus ke bawah..baca ending..hehe
Criter ni mengisahkan seorang saintis/programmer dilakonkan oleh Rajanikanth (eh betul ke eja nama dia ni) telah mencipta seorang/seekor robot (eh apa penjodoh untuk dia ni ha?) bernama Chitti. Dia cipta robot ni menyamai kuasa 100 orang manusia..ha cuba korang bayangkan..best kan..tujuan dia cipta robot tu untuk jadi tentera/askar..so, takdelah ramai rakyat yg terkorban kalau pergi berperang. (bagus gak idea ni kan) takdelah ramai balu or anak yatim. Tapi masa ujian untuk jadi tentera tu, panel tu perasan Chitti ni takde perasaan. Dia tak kenal mana musuh, mana kawan. Dia hanya ikut arahan. So, kalau arahkan dia bunuh jeneral tentera tu pun dia akan bunuh. So, ujian tu fail.
Balik makmal, tuan dia pikir plak camna nak bagi Chitti ni ada perasaan..so dia pon masukkan lah hormon biar Chitti ni ada perasaan. Tapi bila dah ada perasaan, ada problem baru plak timbul..si Chitti ni dah jatuh hati plak kat awek dia..(Aishwarya Rai) ah sudah..bila pergi balik interview untuk jadi tentera tu, Chitti ni buat hal plak tiba2 jer jadi jiwang teringat kat si Aish ni..siap bermadah berhelah kat depan panel tu..so, fail lagi.
Balik makmal, Raja ni marah lah sebab Chitti ni suka kat awek dia..mana bleh lawan tokey kan..so dia musnahkan si Chitti ni..then buang kat tempat sampah.
Dipendekkan criter, si Chitti dia ni dijumpai oleh saintis jahat plak (biasalah criter Tamil kan). Si jahat ni ambik, pasang balik badan dia, then masukkan plak cip warna merah..iaitu kuasa jahat. So, si Chitti ni  dah jadi sejahat2 robot plak dah. Siap Chitti ni bleh cipta plak robot lain..haha hebat kan..1 jadi 2..dari 2 beranak 4..8..16..32..ha bayangkan berapa ribu robot jahat dia dah cipta..pastu dia bunuh plak saintis jahat tu tadi..kejam gile Chitti ni..
Pendekkan lagi criter, (sbb criter tamil kan panjang..hehe), Chitti ni pegi culik Aish masa ari kawin dia..dia cakap dia suka kat Aish..tapi,Aish kata dia suka kat Raja..lagilah Chitti ni marah..trus dia bawak Aish lari..so, bermulalah episode polis mengejar & berlawan ngan robot. Yang best, part nilah sebab robot2 tu banyak dan begitu berkuasa untuk lawan polis. Macam2 kemusnahan dia buat. Polis semua kalah, polis semua kena tembak..excited & jerit2 aku tengok criter ni..hehe..emosi terlebih.
So, Raja & polis pon plan camna nak selamatkan isteri dia& nak musnahkan robot2 jahat ni..dia pon dapat idea untuk menyamar jadi salah sekor robot yg banyak2 tu sebab kat bangunan robot2 tu, semua muka serupa..pengawal serupa, driver serupa..semualah..so, Raja ni lepas lah masuk bangunan ni..& dia berjaya plak jadi penghantar makanan ke bilik Chitti & Aish. So, masa tu lah dia hint kat bini dia cakap dia adalah Raja & mintak kerjasama bini dia supaya lekakan Chitti tu sebab dia dah plan ngan polis. Raja kena tanggalkan cip merah kuasa jahat kat Chitti tu.
Dipendekkan lagi crite(huh panjang giler criter ni), Chitti macam dapat detect ada orang nak aniaya sebab tiba2 bangunan tu blackout, generator tak boleh nak pasang sebab minyak dalam tu dah diganti ngan airlah..robot2 ni risaulah sebab mereka perlukan elektrik untuk charge kuasa mereka.
So, bermulalah adengan berlawan antara robot2 yang beribu2 tu ngan polis. Best woo part ni sebab robot2 tu bleh buat formasi macam2 plak. Kejap jadi bulat, kejap jadi sfera, kejap jadi naga, jadi ular..memang best arr masa ni..teruja aku tengok sambil jerit skit2..hehe..akhirnya setelah berhempas pulas mengalahkan robot2 tu..mestilah yg tinggal pon hero & heroin je kan..dapatlah Raja tanggalkan cip tu..trus Chitti jadi baik semula.
Endingnya, agak syahdu skit sbb mahkamah arahkan Raja tanggalkan badan Chitti sebab walaupon boleh digunakan untuk membantu Negara, tapi lagi banyak kemusnahan/kerugian jika disalah gunakan. Raja pon dengan sedihnya arahkan Chitti tanggalkan badan dia sendiri. Chitti pon dengan rela hati tanggalkan body dia satu persatu..mula2 kaki, tangan, kepala..& last trus dia mati..
Dahhh habis dah..best tak citer ni? Kalau tak best, maksudnya aku tak pandai olah lah tu..baik korang tengok jer sendiri..hehe

19 October 2011

Terkena lagi..


sambungan cerita kad kredit..

satu ari tu, ada pompuan ni call aku.

"saya dari service card centre..kami ada promosi untuk semua pengguna visa card..kami nak bagi vip card" lebih kurang gitulah ayat dia. Dan seperti biasa, dia akan promote merepek citer pasal vip kad dia tu..pendek kata memang aku ni insan bertuah la yg dapat..sumer dia bagi..langit ngan bumi jer dia takleh nak bagi..haa kau best tak perumpamaan aku..takkan taknak plak kan..

Aku insan yg naif ni pon dah puas menolak, tapi dia paksa rela kata memang semua pengguna akan dapat. so, aku pun yang macam telah dihembus dengan ayat2 cinta kat telefon tu terus jer bagi beberapa maklumat yang agak sulit sebenarnya. Walaupun rasa sedikit was2, aku tetap bagi.(bengongnya aku)Ibaratnya aku nak bagi kau sebakul buah epal..saje suka2 nak bagi..ko kena ambik..tak boleh tidak..mm ok je lah kan..sapa taknak..

Tapi bila dah last part baru dia nak crite pasal dikenakan bayaran, aku dah start gelabah..tadi cara ko cerita macam nak bagi free jer buah epal tu..sekali ko kata kena bayar plak seumur hidup..ni apa citer ni? mahal plak tu. Ibaratnya aku saja2 nak bagi ko buah epal tu kat semua orang..tak boleh tak ambik..tapi ko kena bayar..what the *&^%? bila aku mati2 kata aku taknak kad tu, dia kata tak boleh..sebagai pengguna kad visa, memang dia akan bagi..dah tu nape nak kenakan bayaran?

Dipendekkan cerita, esoknya dia call lagi kata tengah tunggu approval dari bank untuk kad tu..memang aku geram siottt. Bila masa aku setuju nak kad tu ha? dia anggap dengan aku dah bagi beberapa maklumat sulit tu, aku dah setuju..memang macam *&^%$# lah ko ni..walau aku dah kata taknak, tetap dia kata memang kena ambik..&^%$!

Balik rumah, aku takleh nak fokus apa yg aku buat..aku terbayang2 jer apa yg dah jadi..dgn rasa geramnya..& rasa takut apa akanjadi sbb aku dah terbagi maklumat sulit tu..tah2 dia tengah syok guna kad aku beli barang online ke..sekali sampai bil, dah rm60 juta..mati aku..

Esoknya, aku terus call customer service kad kredit aku untuk dapatkan pengesahan. Dan dia kata diorang takde offer vip kad tu..ohhh tidak!! so, aku pun mengadu nasiblah kat budak tu tentang kebengongan aku ni. (mesti dia kata, bengongnya akak ni, punyalah banyak kes kat paper ari2..tu pun leh kena tipu lagi) akak ngaku, kadang2 benda2 yg best ni, akak akan jadi bengong sekejap..huhu

So, dia nasihatkan aku terminate kad kredit aku & apply baru..waa aku baru pakai seminggu dah kena terminate..aku pon setuju jer sebab taknak ada masalah nanti..so, aku dah takde kad kredit dah..hahah..tapi sekejap jer ok, dalam 2 minggu lagi, dia akan bagi kad yang baru..

Maka kami, rakyat Malaysia, berikrar
Aku tidak akan terpedaya lagii!!!

ps: sori,entry ni macam byk terguna simbol plak..emosi terlebih

 

17 October 2011

Cerita kad kredit

Bulan 2 ari tu, aku nekad untuk terminate kredit kad..aku memang taknak guna dah walau apa pon jadi. Biarlah belanja ikut kemampuan. Kalau ada duit, beli..kalau rasa2 duit cukup2 untuk sampai next gaji, lupakan saja..pejam mata..

Sebab pertama, dah menyampah tengok interest yang tak penah nak abis..
Sebab kedua, selagi ada, aku asik nak guna jer..pantang nampak yang aku berkenan, mesti aku rembat (especially kasut & hand bag..hehe). 
Sebab ketiga, aku dah 'ter'setuju untuk ambik insuran yg akan dipotong dalam akaun kad kredit aku setiap bulan. Memanglah tak banyak, dalam RM30++ jer..tapi, rasa membazir gak bayar benda yg aku tak guna. Aku dah try nak terminate insuran tu, tapi banyak plak songehnya. Kena call balik insuran tu, bukan bank ok. Huh, time kau nak paksa rela aku ambik insuran tu, bukan main lagi..kat telepon je pun boleh. Time nak terminate, mcm2 plak syaratnya..so, nekad, terminate jer..padan muka insuran tu sbb dah tak dapat nak ambik duit aku (padan gak muka aku sbb dah tak bleh beli kasut & handbag).

So, merasalah aku hidup tanpa kad kredit. Serius aku cakap, memang aku kena kawal perbelanjaan & nafsu aku. Lama gak aku tak gi shopping rasanya. Window shopping lagi aku tak ingin. Sebab boleh buat aku rasa berangin. Sebab tak dapat barang yg aku kepingin.

Tapi, dalam 3 minggu lepas, aku tetiba macam teringin plak nak ada semula kad kredit (tu lah, gatal lagi kan). Aku pon gi bank tu, apply. Dipendekkan cerita, sebab opis aku yg baik hati telah me'revise' gaji staff dia yg berdedikasi mcm aku, so aku pun layaklah untuk apply kad tu. (sbb sekarang kan syarat gaji dah dinaikkan untuk apply). Org bank kata, proses dalam 2 minggu..

Seminggu lepas apply, org bank call, dah boleh collect kad.(sememangnya aku layak kan..hehe). Aku pon apa lagi, tanpa lengah lagi terus gi collect. Tak sabar ni nak guna (tak sedar diri, itu semuanya menambah hutang). Ah lupakanlah kejap pasal hutang tu, 'yang penting kita enjoyy!! hehe'

Genap seminggu aku guna kad tu, ada sekor makhluk ni call aku...eh sambung next entry lah..mcm dah panjang plak kat sini..



05 October 2011

habis dah Syawal..


Ingatkan dah last week Syawal ari tu, boleh rehatkan perut dah..boleh dah nak habiskan ganti puasa. Tapi rupanya, makin banyak plak jemputan untuk makan2. So, tak sempatlah nak abiskan baki puasa sebelum syawal. Takpe, taun depan try buat azam lagi ek..hehe
  1. Jamuan Raya ofis (15hb)
    Kali ni derang buat kat Legend balik. Taun lepas buat kat bawah ofis tu jer. Sekali kerna serbu ngan public sampaikan staff sendiri tak cukup makan. Ha hamek kau. Agaknya sbb tu taun ni buat kat tempat tertutup. Malam plak tu. Lagilah ramai yg tak boleh datang. Yang single mingle macam aku jer yg boleh pegi..hehe. aku tgok makanan banyak & staff plak tak berapa ramai. Rasanya macam byk jer mknn tak abis malam tu..dah jadi membazir plak..

ni gambar ngan member2 ICT jer..

  1. Makan2 @ umah pok zam (24hb)
    Sabtu petang g umah pok zam. Aku pgi drive sendiri jer sebab taun lepas dah penah g umah dia. So, ingat2 lupalah jln tu..makan sate, spaghetti, n.impit, ayam bakar, blueberry cheese cake (pandai mimi buat..sedappp)..ada mcm2 lagi, tapi dah tak larat nak makan sebab dah kenyang.
    Boleh membawa ke malam kenyangnya..

     
  2. Makan2 @umah ayu & lyd
    Tengahari, start bertolak g umah ayu kat saujana putra. Sebab member yg nak diajak pgi sama ada yg cancel nak pgi, ada yg nak bertolak lambat skit, so aku jalan je lah dulu. Lagipun sebab mcm dah tau jalannya. Menu adalah berasakan pantai timur ok..laksam, laksa..n.tomato..banyak makanan yg agak berat..so, memang kenyang gilerrr..


    Pastu g umah lyd..dia masak sendiri. Hebat kawan aku sorang ni. Ada spaghetti, n.impit, fries, ayam goreng (I like..) ..daging masak..apa ek nama dia? Tapi sedaplah semua..makan kali ni aku rasa makanan dah sampai paras tekak dah kot..sungguh sadis aku makan..

     
  3. Jamuan Raya ICT (28hb)
    Ini adalah penutup acara makan2 syawal taun ni..yang ni lagilah banyak makanan sampai masing2 membungkus mknn yg tak habis. (sebijik mcm balik kenduri kawen..hehe).
So, ngam2 lah 30 Syawal aktiviti makan2 aku kali ni..huh..
akhir kata,

org Somalia terdampar kebuluran, org Malaysia terdampar kekenyangan..
alhamdulillah di atas rezeki dariNYA.

25 September 2011

Sensitif


Apa yg sensitif? Sapa yg sensitif? Aku ke? Dah tu sapa plak kan? Sebenarnya nak share pasal kulit aku yg sgt sensitif dgn beberapa benda.(takde kena mengena dengan pipi aku tu yer) Kalau korang nak tau, bermula tahun 2001 sehingga sekarang, kulit aku tiba2 menjadi sensitf dgn beberapa benda yg sebelum ni rasanya ok jer kalau aku pakai/guna. Apakah maksudnya itu? Ada kaitan dgn pertambahan berat badan ke? (mmg lepas abis belajar, berat badan start naik).
  1. Jam Tangan
    Dulu aku suka beli jam tangan yg harga rm10-rm20 tu..kan masa tu ada macam2 design yg menarik. Tapi sedihnya tangan aku start gatal2 bila pakai jam2 tu semua..tapi aku degil nak pakai jugak sbb jam2 tu kan cantik..padahnya, tangan aku sampai berkudis/berdarah aku garu. Lama gak aku hadapi problem ni sampailah aku nekad tukar jam, beli yg mahal skit..so, sekarang aku dah tak hadapi masalah gatal tangan lagi (tapi, parut yg lama ada lagi..huhu)
  2. Brooch
    Aku jugak tak boleh pakai brooch yg sebarangan kat leher aku. Kena pakai yg kecik/comel jer..takyah la nak berangan pakai yg besar2..yg berjuntai2, yg berantai2 semer tu..problemnya sama, leher aku akan jadi gatal. Nak2 kalau pakai lama, dari pagi sampai petang ke, plus ngan berpeluh2 lagi. Haruslah leher aku berdarah aku garu. (aku dah siapkan stok plaster untuk org yg alergik mcm aku, selalu tampal kat leher klu rasa brooch tu menggatalkan)
  3. Tali Pinggang
    Dulu aku pakai sluar jeans, pakai sekali ngan tali pinggang. Tapi kulit kat perut yg kena ngan besi kancing tali pinggang tu pon jadi gatal gak. Sama gak, aku garu sampai berkudis & bernanah..huhu..sekarang, aku dah tak perlu pon pakai tali pinggang sebab semua seluar aku dah tak longgar..hihi..apakah maknanya itu?(terpaksa pakai camisole kalau nak pakai tali pinggang gak)
  4. Rantai/Gelang/Subang
    Dulu aku suka pakai gelang/rantai yg silver tu..yg banyak jual kat Watson ada, pasar malam ada..alah harga dia masa tu dlm rm10-rm20 gaklah..kan cantik gelang2 & rantai tu..bila pakai gelang, tangan aku gatal. Bila pakai rantai, habis berdarah leher aku garu, bila pakai subang yg warna warni tu, habis bengkak telinga aku garu. So, buang jelah semua tu. Pendam rasa jelah tengok org lain masa tu bergaya sakan.
  5. Bingkai Cermin Mata
    Aku start pakai spek kalau tak silap tahun 2006. Masa tu tak gatal lagi sebab bingkai sangkut kat telinga tu ada salut ngan plastic. Bila power mata aku semakin naik, aku pon terpaksalah buat spek yg baru. So, design pon kenalah up to date sikit. Ambik yg frameless. Yang ni takde salut ngan plastic. Padahnya, dua2 belah pipi aku (yg dekat ngan telinga) tu gatal jugak. Aku garu, sampai pedih, sampai berair. So, aku tampallah plaster alergik aku tu (selalu beli kat Watson) kat dua2 belah atas pipi tu. Tp, nak tampal plaster ni, agak leceh sbb kalau kat opis kena bukak time nak solat, pastu nak tampal balik..macam leceh kan..bermulalah aku hidup dengan kanta bantuan (contact lens. Nasib baik biji mata aku tak gatal, kalau tak, aku tampal plaster gak kot)
  6. Perfume
    Aku tak boleh sembur perfume dekat2 sgt dengan kulit. Kena sembur betul2 kat baju & make sure tak kena kulit sgt. Kalau tak, balik keje tgoklah kulit aku akan jadi merah & gatal tempat yang kena perfume tu. (ada tak jual perfume bahan2nya emas?)

    Apa lgi yer benda2 yang buat kulit aku gatal? Ha lagi satu aku tak boleh berpeluh lama2 sangat. Start la aku menggaru satu badan. Sebab tu aku dah tak pakai dah korset yang aku beli beribu2 hengget tu. Merana aku kena menggaru satu badan(Rugi plak rasa). 
Kenapa kulit aku sensitif sangat ek? Zat apa yg tak cukup ni?

21 September 2011

Tak sukaa


Hari ni dah lebih kurang 4-5 ari jugak kot kulit pipi aku telah bertukar menjadi mengelupas & gatal & merah2..arggghh tak sukenye bila kena camni. Lama dah tak kena rasanya. Last jadi camni rasanya masa aku kat seremban dalam tahun 2004/5 kot..eeeii tak suka tau bila kena gini..rasa cam nak pakai purdah jer..sumer org tegur tanya kenapa..aku hanya cakap "aku tersilap suntik kolagen"..hehe..itu dgn org2 yang boleh dibawak bergurau je lah..
 Bila dah jadi gini, aku pon mulalah nak ingat balik apa yg menyebabkan pipi aku jadi gitu. Dah tak segebu selalu.(perasaan ok). Dan aku rasa aku dah tau dah sapa yang bersalah. Aku dah jumpa dah suspek nya..tunggu masa je nak kene hukum buang tong sampah or hukum penjara di tong sampah seumur hidup..kejam giler hukuman ni..

actually, dalam bulan lepas aku tetiba teringin nak tukar produk penjagaan wajah aku ni..(tulah, gatal lagi nak tukar2..dah elok gebu dah). Produk sebelum ni takde masalah apa pon, Cuma biasalah manusia ni kan, mana penah puas apa yg dia ada. Produk sebelum ni yang dijamin "suci dan segar" tu dah ok dah, Cuma bila ada produk yg menawarkan add on yg lebih best, aku pon mulalah gatal nak try. Sebab produk ni aku baca dia kata untuk anti penuaan & untuk keremajaan kulit. Haruslah aku tergoda sbb dah tak berapa nak remaja kan..produk pertama yg aku try adalah pencuci muka dia. Aku rasa yg ni ok kot. Sebab lepas aku pakai, ok jer muka aku. Lagi aku rasa trus nak pakai sebab aku perasan kulit muka aku lebih berseri (perasaan lagi). So, aku pon nekad lah nak guna produk ni sepenuhnya. Produk kedua, aku beli dia punya krim kecantikan & krim pencerah kot kalau tak silap. Ingat nak beli toner sekali, tp toner yang lama ada lagi, so pakai dululah sampai habis kan..

Lepas toner lama habis, aku pon cepat2 gi beli toner produk ni. First time sapu kat pipi, aouchh!! Macam ada rasa pedih2 skit..tapi aku sedapkan hati, maybe sebab produk baru kot, dia baru nak kenal ngan kulit muka aku. Aku biar je, & terus pakai hari2, tapi still ada rasa pedih2 skit. Dan tanpa aku sangka & duga, aku dah start garu skit2 pipi aku ni..bila sedar2 jer dah makin merah & kering. Adakah kerana toner itu? Tapi aku punya suspek adalah TONER ituuu…ee geram aku ngan toner tu tau..mencacatkan kulit aku jer..So, aku dah nekad nak stop dulu dari pakai toner itu, dah juga semua produk2 yg seangkatan dengannya. Terpaksalah aku korek balik produk "suci dan segar" aku tu. Nasib baik ada lagi balance2 nye yg tak abih lagi..pencuci muka ada, krim pencerah pun ada..bolehlah

Nilah rupanya pipi aku yg dah tak gebu tu..dalam gambar mungkin tak nampak teruk sg sebab cover ngan bedak..tp kalau tgok real, agak mengerikan & menggerunkan.






~~ ada tak yg boleh buat mukaku pulih dgn pantas? Nak g jln2 ni..maluuu

Sambutan Raya 2011


Kali ni nak cerita pasal raya plak. Seperti sehari sebelum raya, di hari raya aku still buzy lagi. (takyah raya bleh tak? Letih la..haha). Pagi2 lagi dah bangun berkemas. Sapu karpet2 yang baru & lama. (untuk makluman, rumah aku memang penuh ngan karpet). Bukan nak eksen, tapi memang kakak aku suka letak karpet sebab dia risau budak2 jatuh kat lantai simen..so, semua ceruk dia letak karpet. Kat ruang tamu tu dah tentulah ada, kat meja makan, kat dapur..yang aku tak tahan, kat dapur nak masak pon ada..huhu..terasa rumahku bagai istana..sampai penah orang cakap, kat rumah aku ni, bilik air je takde karpet..haha

Lepas menyapu (guna penyapu lidi ok, bukan vakum) habuk2 kat karpet tu, aku iron baju akak aku + baju aku skali..pastu boleh plak dia pesan nanti mesin kelapa lagi..(nak masak apa lagi dia ni? Suka benar masak). Rupanya dia nak masak rendang itik plak..teringin katanya. Korang pernah makan itik? Suka? Aku pernah makan, tapi tak suka sangat..i still love chickenssss..(tau la kau hantu ayam..haha)

So, while kakak aku pegi solat raya (kantoi, aku tak gi..) aku bertungkus lumus la menyiapkan apa2 lagi persiapan yang tak siap lagi..isi kuih muih, siapkan hidangan atas meja. Make sure lemang, ketupat, rendang, buat air, siapkan pinggan, cawan & semua lah siap atas meja tu. Klau tak kang, akak aku bising..huhu

Lepas kakak aku balik, barulah keje aku setel semuanya..tu pun sekejap jer sebelum rumah aku diserbu oleh tetamu. Menjelang petang, ramai plak orang datang rumah aku. Elok je bergilir2. Macam berjanji plak. Org ni balik, org lain plak datang. Yang penatnya, aku jugak..kena siapkan hidangan semua. Sebab tu aku taknak beli baju raya ada blink2 ke, bermanik ke..tak sesuai hokeyyy..

Oleh kerana kesibukan ku itulah, maka tak sempat nak snap picture walaupon sekeping. Time aku ingat pun, mcm dah takde mood nak amik gambar sebab dah berpeluh2..muka dah berminyak2..dah hilang bedak & lipstick..so, tak payah

Aku macam penat plak nak cerite kepenatan aku masa raya tu..(apa jer)..dahlah

 ~~harap2 taun depan aku tak penat lagi.Ye ke? mmmm

20 September 2011

Persiapan Sebelum Raya di Kg.


Hari raya aku tahun ni macam biasa jer. Takde yang best sangat2 atau tak best yang sangat2. Semuanya macam biasa. Cuma aku ralat sikit sebab takde sekeping pon gambar raya aku tahun ni..tak kiralah dengan family ke, sorang2 syok sendiri ke..sebabnya tahun ni aku berdua je ngan kakak aku. Tahun ni turn diorang semua kat rumah mertua pagi2 raya. Dah tu, aku sorang jelah yang terkontang-kanting nak buat semuanya..huh penat mak tau..
Kepenatan aku tu bermula dari sehari sebelum raya tu lagi. Lepas sahur aku terus tak tido dah macam biasa aku buat kalau hari cuti aku kat rumah KL..hehe. pagi2 lagi kakak aku dah suruh aku mesin kelapa untuk buat rendang. Awal plak dia nak merendang raya ni. Sampai kejang pinggang aku & tangan aku mesin kelapa tu, sebabnya mesin kat umah aku tu yang pendek punya. Dah tu letak plak kat lantai. So, puaslah aku menahan lenguh kaki aku ni. Penat bersila, aku lunjur sebelah kaki. Penat lagi, aku dok macam duduk 2 sujud tu..huhu haru betul..penat lagi, aku bersila balik..
Lepas setel kan kelapa tu, kemas rumah plak. Kakak aku ajak alihkan meja, tukar karpet..huh,nasib baik pagi lagi, baru lepas sahur. Kalau tak, harus aku terbaring kehausan.
Lepas tu, sambung lagi mesin kelapa untuk lemang plak..ni lagi banyak dari kelapa rending tadi. Aduhhh, nak je pegi spa urut tangan & kaki rasanya lepas tu. Memang lenguh gila. Nak2 tangan & kaki yang bersaiz macam aku..hehe. Lepas tu, kena perah santan plak untuk isi dalam lemang tu. Bertambah lagilah lenguh tangan aku ni..huhu. Nasib baik yang bakar lemang dikhaskan untuk orang2 lelaki, barulah aku boleh relax skit.
Lepas aku bangun tido (ai, sampai tertido aku..huhu) sambung plak anyam ketupat. Ha yang ni memang tugas wajib aku setiap kali raya. Tapi aku hanya pandai anyam ketupat sate je..yang lain aku tak pandai & malas nak belajar..hehe, sebab buat semak tangan aku je..

~~w/pun penat, tapi seronok sebenarnya bila berkumpul ramai2 ni..baru terasa kemeriahan nak sambut raya tu..

 

26 August 2011

checklist raya

Selalunya orang buat checklist untuk dpat baby baru ke, bila nak buat persiapan kawen ke..tp saya nak buat checklist untuk raya sbb saya teringin nak buat ceklist..hehe..sempena nak raya ni, saya rasa nak buat ceklist untuk raya tahun ni..w/pon sebelom ni sy penah tulis entry best ke balik kg? tp sy still nak jugak buat persiapan untk raya...jommm..


1. baju raya - 2 pasang yg ditempah dah siap..last week sempat lagi beli lagi satu yang dah siap kat kedai..hehe..cukup x eh?


2. tudung raya - untuk 3 helai baju yg baru tu, blom beli lagi..tp rasanya klu di matchkan dgn tudung2 yg dah ada tu, mungkin saya kena beli lagi 1 @ 2 helai jer..


3. kasut raya - xyahlah beli..pilih jer kat dlm boot keta tu..ada g yg x guna..hehe


4. handbeg raya - perlu ke? ada ke org nak bgi duit raya ke saya? hehe..x pon, mcmlah sy nak isi bnyk angpau dlm handbeg tu..so, xyah nak ngade2..


5. kuih raya - haa yg ni mmg dah siap awal sbb saya kan tokey kuih raya..hehe..umah tokey haruslah ada kuih raya kan..sbb saya suka mkn kuih raya..nak2 yg bercoklat2 tu..mm sedapnyaa..skrg ni pon ada yg kuih raya saya dah tinggal separuh, sbb saya makan awal..hehe..cuma mungkin kalau nak kena tambah pon, untuk di bawa balik kg je lah..


6. duit raya - duit dah tukar..dah isi dlm sampul pon(hee..semangat gila aku  ni)..bajet duit raya hanya untuk anak2 buah, cucu2 dan jugak anak2 kawan2 saya sahaja ok..


7. perabot raya - sumer saya dah tukar/beli yg baru..sofa baru, tv baru, kabinet baru, langsir baru, dapur baru..mm apa lgi ek..


8. keta raya - bawak je lah yg ada tu..


9. zakat - haa yg ni jgn di lupa..sbb xde org nak bayarkn utk saya..saya dah bayar last week kat PPZ..


sekian, cheklist saya..rasanya boleh dah sambut raya tu kan...hehe

16 August 2011

Best ke balik kg?

Salam,

Hari ni dah 16 hari kita puasa..so, lebih kurang lagi 13/14 ari kita nak sambut raya..waa mesti kwn2 sumer x sabar nak blik kg kan? bukan jer kwn2, rasanya semua org kat KL atau yg tak stay di kg x sabar2 nak balik beraya di kg...nape ek? best sgt ke balik kg tu? kalau x balik kg, tak bleh ke raya kat KL ni? raya gak kan..bleh gak g solat raya kan..bleh gak mkn kuih raya kan..bleh jer g jln umah kwn2 yg kat kl ni kan..bleh jer tgok tv mcm kat kg tu kan..bleh jer msak mcm2 lemang ke, ketupat ke, apa2 lah..pendek kata semua pon bleh..so, nape nak blik kg gak?

mungkin ada akan kata, suasana kg tu yang membuatkan raya kat kl ngan kg berbeza..suasana tu camna ek? mungkin adat berziarah la kot..org kl ni kurang kenal jiran tetangga..kalau g beraya, mungkin g satu dua umah jer..klau kat kg tu kang, satu kg kenal ko kan..hehe (nak2, klu masa kecik dulu, ko juara terjun tiruk kat sungai kg ko)..bleh la raya dri pagi sampai ke mlm..silap2 sambung lgi esoknya..huhu..saya rasa tu jer yg membezakan suasana tu, yg lain tu sama jer..

tapi satu lagi reason sy rasa kenapa org berebut2 nak raya kat kg sbb nak beraya ngan family..nak beraya ngan mak ayah, adik beradik, sedara mara..etc..suasana ni jer yg x dapat kat kl melainkan ko mmg asal kl..mcm ibu atif tu..hehe

so, kalau korang xde mak ayah mcm saya ni, rasanya teruja tak nak balik beraya kat kg tu? mungkin ada gak yg akan kata tetap teruja sbb ada adik beradik..mmm...betul la tu..tp, perasaan tu still x sama kan..bgi sayalah..meh saya nak bgtau, saya adalah orangnya yg x teruja pon nak balik beraya kat kg..pada saya, sama jer balik cuti biasa atau ari raya..yg lain, cuma banyak mknn..hehe..

nak kata berkumpul ramai2 tu, seronok kejap jer..sbb kebiasaannya bila petang, semua dah balik ke rumah masing2..tinggal la saya jer berdua ngan kakak saya..berdua ok..saya ulang berdua, bukan berlima or bersepuluh..dah tu klu berdua jer, apa yg bestnya..dah la saya x berapa rapat ngan dia..x berapa mesra sgt..mesti korang pelik kan..tp itu lah hakikatnya..x tau knape..

so, saya mmg x terasa teruja sgt pon setiap kali nak blik kg..klau setakat 1-2 hari ok lagi..kalau cuti lama2, saya dah mula rimas..x tau nak wat apa..mati kutu org kata..ni nak cuti raya seminggu ni, saya dah start pening kepala gak pikir apa nak buat kat kg tu lama2..korang lainlah, klau boleh nak raya sebulan kat kg kan..hehe..bleh manja2 ngan mak lama2..saya kalau boleh, raya kedua tu nak blik kl dah..teruk ke saya ni?saya ada penyakit jiwa ke? kenapa saya x mcm org lain?

anyway, selamat pulang beraya ke kg kepada kwn2 semua..selamat bergembira..

13 August 2011

Ramadhan updates!

Salam semua,

Hari ni dah 13 Ramadhan..maknanya dah 13 hari org yg x ponteng puasa telah berpuasa..tp saya baru dpt pose 5 ari jer..huhu..

Hari pertama n ke-2 pose tu, saya dgn cemerlangnya telah masak untuk berbuka..hehe..w/pon lauk yg simple, bolehlah utk mkn sorang2..x singgah mana2 bazar pon sbb takut x sempat nak masak..hehe..tp, ok jer mkn nasi tanpa ada kuih muih la, bubur la & mcm2 lagi tu..

Hari ke-3, mmm...sy namakn dia En. Remote la yer...dia ajak sy berbuka kat luar..suh survey mana nak mkn..tp nak dkt2 jer, xnak jauh2..sbb takut x sempat & takut jln jem..setelah saya tanya apa kata survey, atas cadangan mami eya ucuk, saya pon decide utk berbuka kat Hotel Putra..bufet dia dlm rm45 sorang..mcm oklah jugak..sbb yg lain2 sumer mahal nak mampos..so, g lah kat situ..masa sampai tu baru pkul 6.20 lebih kurang..punyalah awal sbb dekat jer kan..so, trus jer g kat cafe dia tu..xde org lagi time tu..kami berdua jer..survey2 mknn dulu, tgok2 apa yg ada..banyak gak..lama gak menunggu kat situ..sampai pkul 7 pon, masih kami berdua jer..ai, xde org dtg mkn sini ke? saya ckp kat dia..agaknya mmg x ramai kot org makan kat sini..dlm 7 lebih baru ada 1 family masuk..tu pon 4 beranak jer..sudahnya, kami berenam jelah yg berbuka dlm tu..hehe..punya la lawak..best pon ada gak..yelah, boleh pilih mknn dgn sesuka hati tanpa perlu berebut2 mcm jamuan kat ssm..hehe..mcm cafe tu kami yg punya..tgh mkn tu barulah ada beberapa org lgi yg dtg..so, tmpt tu oklah jugak..luas..sesuai klu nak bwk budak2..surau ok, menu pon banyak..berbaloi la dgn rm45 tu..tu pon xleh nak mkn banyak2 gak..yelah, waktu berbuka banyak mana sgtlah kita nak mkn pon kan..tu yg rasa mcm x berbaloi klu pegi hotel mahal2 tu..mkn bukan banyak pon..lepas solat, kami pon balik..

hari ke-4, beli di bazar jalan kuching sbb saya bercuti dan ada hal di seremban..so, mmg x sempat nak masak..

hari ke-5, berbuka di the mall..kat Garden Cafe..rasanya mmg x puas hati langsung mkn kat sini..sbb servisnya sungguh laaa...pelayan2 dia mcm lemmm je saya tgok..taulah pose..asyik salah hantar order jer..eee..

hari ke-6 hingga 13..saya x pose..ditakdirkan jugak saya x berapa sihat sepanjang bercuti puasa ni..rasanya sbb saya terlebih minum air batu masa balik kg  ari tu..ha tu lah padahnya..minum air tembikai x ingat dunia..selamba jer teguk air tu dlm peti tgh2 mlm..haa amek kau..semoga cepatlah sembuh batuk ni..

insya allah esok boleh puasa..

29 July 2011

Selamat Datang Ramadhan

Assalamualaikum semua,

Hari ni 29hb Julai bersamaan dgn 27 Syaaban..lagi 3-4 hari kita sumer akan berpuasa kan..puasa ganti dah abih ganti ke blom? harap2 dah la yer..kecuali la kwn2 saya yg 2 org tu..ada xcuse..hehe..
agak2 nya apa perbezaan puasa korang tahun ni dgn taun lepas? mmm maybe ada yg jawab, taun lepas saya puasa sorang, taun ni berdua..(cube teka sapa? hehe) pastu sorang lagi jawab, taun lepas saya anak sorang, taun ni anak 2 org...takpun, taun lepas bulan puasa saya x pregnant, taun ni saya pregnant (cuba teka sapa? hehe)..so, mesti ada mcm2 perbezaan & kelainan kan..semoga kwn2 sumer tabah menghadapi apa jua perbezaan tu yer..

saya? perbezaan puasa saya taun ni adalah..taun lepas, saya ada kawan, taun  ni dah xde..dah dok sorang..taun lepas ada org masakkan juadah berbuka, taun  ni x taulah caner..sempat ke nak masak..dahlah saya ni msak agak lemb..cam kekura..sempat 1 lauk jer rasanya..nak beli hari2 pun kembang tekak gak rasanya...huhu..taun lepas ada org kejutkan saya bangun sahur, saya cuma bangun dan trus duduk makan jer..(bestnya time ni)..taun ni harapkan alarm henfon jer..aduhh..ada gak yg aku tertinggal sahur ni..uuwwwaaaaa..sedeynya nak poser taun ni..huhu




alangkah bestnya bangun2 sahur jer atas meja dah siap camni..huhu

 


confirm pas tu jadi camni..




hehe...



tapi walau apapun dugaan & rintangan puasa taun ni, semoga kita sumer cuba sedaya upaya untuk hadapinya...


Selamat Berpuasa kawan2..

12 July 2011

33th birthday..

Salam,

Lamanya x update blog ni..hehe..sbb x tau nak merepek apa kat cni..lainlah kwn saya LydSunshine tu..update hari2..siap kadang2 tu 1 hari ada 2-3 entry..hebak..hebak..prestasi dia semakin cemerlang sejak ada 'baby' ni..hehe..jgn marah yer LydSunshine..

so, sbb saya xde crite baby lgi, saya crite je lah birthday saya ari tu..huhu..mcm x best jer crite ni kan..xpelah..nanti LydSunshine perli sebab dah lama x update..hehe..(Lyd kena lagi..)
sempena birthday saya pada hari Khamis lepas (7/7) saya pun bercuti la..ingat kn malas nak cuti, tp sbb ada org suh cuti nak celebrate, saya layankan je lah..hehe..nak tau sapa? next episode yer..

tidaklah pegi ke hotel 6 star ke, surprise party ke..xdelah sumer tu..cuma g kluar makan2 jer..klu dulu haruslah merajuk kalau x dpat hadiah, skrg ni hmmm...mungkin faktor peningkatan usia kot..(huhu sedeynya..)

ingat lagi dulu2 sebelum tahun 2007, saya pernah berangan nak bertunang or kawin pada tahun 2007..tarikh yg saya pilih dah tentulah 07/07/07..haaa cantik kan tarikh tu..siap plan nak duit hantaran 7,777.77...hehe..tp masa tu kira2 taun 2007 umor saya dah 29..mcm dah lewat nak kwin..gedikss..

sekali amek kau dah melepas dah pon taun tu..siap terlajak jauh dah ni..aduhhh hai camna ni..nak patah balik x leh dah..takkan nak tunggu 2017 plak kot..menopose dah aku time tu..huhu..

so, skarang ni xyahla nak pilih tarikh ke, apa ke..saya terima je apa yg sudah tertulis untuk saya..huhu..(ayat org frust..)

berbalik pada sambutan birthday saya, mula2 ajak dia g jln TAR..sbb dia dah bg duit suh beli hadiah, sy rasa nak beli telekung..so, g beli kat jalan TAR..lagipon x lama lgi kan nak puasa dan raya, sesuailah tu beli telekung baru..asyik beli baju baru jer..hehe..lepas tu, round2 jap kl tp x tau nak g mana, ari plak hujan lebat..so, decide balik ke kepong semula dan pegi ke Jusco Kepong jer ..10 markah utk LydSunshine sbb tekaan dia betul (eh dia ni lagi..)..makan kat SR..

Alhamdulillah sebab saya masih diberi kesempatan untuk terus bernafas di usia 33 tahun ini..semoga saya dipanjangkan umor dan diberkati olehNYA..

Happy Birthday to me!


                                          Indulgence cake with watermellon juice


                                          Fish & Chip